Jesień w Dolomitach: Region Trydentu dla smakoszy
We wrześniu lub październiku warto wybrać się do jednego z 44 schronisk we włoskim regionie Trydent czyli Trentino. Spróbujemy w nich specjalności lokalnej kuchni w ramach imprezy „Rifugi del gusto”.
„Rifugi del gusto” czyli schroniska smaku to wydarzenie cykliczne, w którym co roku uczestniczy coraz więcej tego typu miejsc noclegowych. W tym roku od 22 września do 7 października w 44 schroniskach będzie można skosztować menu sporządzonego na bazie lokalnych produktów i w oparciu o regionalne receptury. Znajdzie się w nim: zupa fasolowa, gnocchi czyli rodzaj kopytek z ziemniaków, boczek typu guanciale upieczony w winie Trento doc i serwowany z polentą, ciasto marchewkowe, flan z jabłek z doliny Val di Non, gruszki w winie Teroldego Rotaliano. Wędrówka szlakiem smaku to fascynujące zajęcie nie tylko dla smakoszy. Schroniska w Trydencie, które przy okazji zobaczymy to stylowe, górskie chaty rozrzucone na wysoko położonych pastwiskach lub ukryte na leśnych polanach.
fot. Anna Kłossowska
A skoro już znajdziemy się w Dolomitach, warto zajrzeć do sieci lokali działających pod wspólnym szyldem Osterie Tipiche Trentine. Jak sama nazwa wskazuje, tutaj używane są wyłącznie produkty lokalne, począwszy od wody czerpanej z górskich strumieni, poprzez wino, sery, wędliny, do mąki, oliwy extra vergine z oliwek czy owoców i konfitur. Na stołach zaś pojawiają się dania przygotowywane według sprawdzonych, nierzadko rodzinnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów, które powstały tutaj, na miejscu, czyli w regionie Trydentu.
A oto kilka produktów wartych skosztowania w regionie Trydent:
Jabłka: ich uprawa ma tutaj długą, historyczną tradycję – w dolinie Val di Non trwa ona od XVIII w. Zbiory owocu osiągają 4,5 mln kwintali co daje 20% produkcji krajowej! Tutejsze jabłka mają też wysoką jakość, co doceniła w 2003 r. UE przyznając jabłkom z Val di Non certyfikat DOP (Chroniona Nazwa Pochodzenia). Otrzymały go aż trzy gatunki: Golden Delicious, Reneta i Red Delicious.
Ser typu parmezan Trentingrana. Produkowany od 1926 r., wytwarzany jest z mleka krów hodowanych w ściśle określonych warunkach, które nadzoruje Konsorcjum Trentingrana. To ser z gotowanego mleka z dwóch dojeń, o intensywnym, ale niezbyt mocnym zarazem zapachu. Sezonowany 18-24 miesiecy.

fot. Anna Kłossowska
Oliwa z nad jeziora Garda o zielono-złotym kolorze.
Pstrągi oraz źródlaki czyli pstrągi źródlane pochodzące z rodziny łososiowanych (stąd po włosku ich nazwa salmerino, bo salmone znaczy łosoś). Warto dodać, że tradycja połowu tych ryb w regionie Trydentu jest naprawdę długa, skoro odnotowano ten fakt już w pergaminie z XI w, kiedy już istniały odpowiednie przepisy regulujące łowienie ryb. Uczestnicy słynnego Soboru Trydenckiego raczyli się właśnie źródlakami.
Wina: musujące Trento doc (to pod marką Ferrari produkowane przez rodzinę Lunelli w Trydencie jest wręczane zwycięzcom Formuły 1), czerwone wino Teroldego Rotaliano Doc (produkowane w Piana Rotaliana) oraz Trentino grappa. Do tego trzeba dodać Marzemino, czerwony “nektar” spopularyzowany przez Mozarta w “Don Juanie”i białe wino Nosiola, w którym poczujemy nuty miodu, migdałów czy gorzkiego grejpfruta.
Źródło: visittrentino.it, własne
Zgłoś błąd » Przyjazne drukowanie »
tagi: Dolomity, Podróże kulinarne, Rifugi del gusto, Turystyka
Dodaj komentarz
Aby skomentować musisz się najpierw zalogować
Komentarze
Nikt jeszcze nie skomentował.